Please assign a menu to the primary menu location under menu

Diverse

Un pompier de nota 10

 

Inalt si slabut, cu ochi caprui si par saten, pompierul din satul vecin lucreaza in acelasi oras ca mine. Este atat de atent cu oamenii si are atata semnsibilitate de oferit celor din jur, incat ii iubesc sufletul in modul cel mai curat cu putinta. Este genul acela de sentiment pe care il avea un prezentator simpatic, care in fiecare seara la despartire le spunea spectatorilor sai: ”Va pup pe suflet!”
Mi se pare ca dependenta spirituala este mai profunda decat cea fizica. Sunt oameni cu care ai nevoie sa comunici in fiecare zi. Cand este de serviciu si ma vede pe strada, opreste si ma duce pana la locul meu de munca, desi asta inseamna sa conduca 4 kilometri in plus si nu imi ia bani niciodata. Pompierul meu adora sa salveze oameni si pentru asta a facut curs pompier.
Vorbim deschis despre avantajele si dezavantajele (care nu exista in viziunea lui) profesiei. Este fericit si se duce mereu cu inima deschisa la serviciu fiindca :”Mi se da sansa sa salvez oamenii. Imi pare sincer rau pentru tine ca nu ai experimantat asta. Am scos odata dintr-o camera in flacari un copil. Eram plin de fum, iar micutul se lipise de pieptul meu. Cand l-am dat mamei, iar aceasta mi-a sarutat mana, fara sa am timp sa mi-o retrag, mi-au dat lacrimile. Nu, nu mi-e frica niciodata. Sa-ti spun de ce. Sub locul acesta prin care trecem acum poate fi o minge de foc, care poate exploda in orice moment. Moartea, fenomenul firesc care ne contopeste cu universul poate veni in orice moment, important este sa fim omenosi cu toti cei pe care ii intalnim! Da, am si o dezamagire. Un barbat a cazut intr-o fantana fiindca era bolnav si a ametit. M-am bagat dupa el si l-am scos afara. L-am resuscitat, dar degeaba.”
Este atata lumina in ochii lui caprui, incat inteleg ca isi iubeste profesia la fel ca familia.
Imi spune deschis ca in afara de sansa de a salva vieti si de a invinge focul, profesia ii ofera urmatoarele avantaje:
-timp liber pentru familie. Da, pompierii sunt considerati „a doua armata”, iar daca suna alarma in timpul liber, se imbraca si pleaca sa rezolve urgenta, de aceea nu consuma alcool in timpul liber, dar in general se lucreaza 24/48 de ore, deci poate sa fie alaturi de copii sai. Pare un adolescent cu copii, dar asta-i alta poveste.
-primeste uniforma si echipamente de lucru
-I se deconteaza transportul, de aceea: „Cum as putea eu sa iti iau bani, ca avem acelasi drum doar?”
-salariul este decent si ii permite sa isi tina sotia acasa sa se ocupe de educatia copiilor.
Unde a facut cursurile si cat au durat? Furnizorul de formare profesionala si reconversie se numeste Cursuriautorizate.eu, iar diplomele obtinute de absolventi sunt recunoscute. Da, a avut noroc, fiindca a facut cursurile la Valenii de Munte, Prahova, adica la 12 kilometri de satul sau din vecinatatea muntilor.
Pompierul meu este cel mai fericit om de pe pamant, iar cei care l-au pregatit pot fi multumiti. Au dat Romaniei un specialist de valoare.