Please assign a menu to the primary menu location under menu

Fashion

Tratamente Parodontoza, evolutii notabile

Iata ca am aflat de evolutia mult-asteptata in medicina dentara privind tratarea parodontozei. Pentru informarea mea cat mai corecta, am studiat putin despre detartraj cu ultrasunete, lasere cu software personalizate, ozonoterapia.

Interventiile sunt non-chirurgicale, planurile ulterioare de tratament individualizat fiind alcatuite pentru o perioade de cel putin la 30 zile si trebuiesc facute cu rigurozitate de pacient sub monitorizarea atenta a stomatologului.

Paradontoza  este definita ca fiind cea mai grava boala a cavitatii bucale, in care dintii se desprind de masa osoasa, gingiile se retrag, iar macinarea dintilor si maselelor sunt inevitabile.

Ne gandim cu spaima cand auzim chiuretaj gingival, ei bine cam acesta ar fi parcursul in cazul in care boala se instaleaza. Igienizare, ciuretaj gingival, aplicare medicamente pentru regenerarea gingiei si in cele mai grave situatii aditie si reconstructie de os maxilar sau mandibular.

Parodontopatii marginale generalizate

Parodontopatiile totale dupa cum se intelege clar inseamna boala instalata peste tot, maxilar, mandibula, gingii, dinti, masele, radacini.

Parodontopatia presupune inflamarea ligamentelor ce sustin dintii pe os. Ligamentele de sustinere, dupa inflamare, se transforma in tesut de granulatie sau tesut nefolositor, care trebuie eliminat, iar in cazul in care afecteaza si osul avem de-a face cu mobilitatea (miscare, clatinare) dintilor, intr-o proportie mai mica sau mai mare. Dintii care se misca destul de mult trebuiesc eliminati sau extrasi.

Radiografiile dentare dau verdictul, iar stomatologul dispune ce anume este necesar pentru a salva, atat cat se poate, dintii cu mobilitate redusa, in general aici medicul va face un chiuretaj subgingival, ca prima interventie, iar daca acesta se dovedeste inutil, atunci extractia este iminenta.

Pungile parodontale trebuiesc tratate, altfel se extind in tesuturile gingivale.

Ma vad nevoita sa explic termeni destul de greu de inteles:

Resorbtiile osoase sunt asimilate pungilor parodontale.

Ligamentele care sustin dintii pe os, in cazul inflamarii, determina miscarea dintilor.

Tatrul este direct raspunzator de efectul de retractie a gingiilor.

Detartrajul trebuie facut periodic, la dentist, pentru a ajuta gingia sa ramana sanatoasa.

Aditiile si reconstructiile de os sunt destul de costisitoare, iar vindecarea este de durata.

Exista pachete medicale cu preturi mai mici sau mai mari pentru fiecare tip de parodontoza.

Putem preveni efectele dezastruoase ale parodontozei prin consult de cel putin doua ori pe an, la stomatolog, prin igienizare corecta, utilizare ata dentara, periute moi care sa nu zgarie gingiile, precum si schimbarea periutelor la un interval de cel putin doua luni dupa utilizare.

Laserul reprezinta evolutia stomatologiei, metoda non-chirurgicale

Tratamentele cu laser au fost si sunt metode de lucru mai usor, acceptate de majoritatea pacientilor, nedureroase si rapide. In faza de inceput a bolii, interventia cu laser are efect de stopare a evolutiei, iar in faza avansata, rezultatele dau o vindecare usoara si mai confortabila, fara dureri.

Decizia de a fi tratati cu aparatele laser de mare performanta este una salutara intrucat randamentul este mult mai ridicat.

Tratamentele facute chirurgical sunt mai complicate, dureroase si dureaza mai mult.

Clinicile cu specialisti de renume sunt recomandate pe internet, usor de contactat si de mers la doctor.