Please assign a menu to the primary menu location under menu

Fashion

Poluarea si noxele auto

Poluarea a devenit in ultimul timp un subiect aprins. Ultimele studii ne arata ca poluarea din atmosfera cauzeaza numeroase probleme de sanatate, pe langa afectiunele pulmorare ea este un factor de risc in dezvoltarea problemelor cardiace.
Nu cred ca trebuie sa iti mai spuna nimeni ca si masina pe care o folosesti contribuie la poluarea mediului inconjurator. Cum contribuie masina ta la poluarea mediului in care traim, prin noxe auto.
Noxele sunt generate prin arderea combustibilului. Asta nu inseamna ca nu toata lumea trebuie sa renunte la autoturisme si sa se deplaseze doar cu biciletele, desi acesta ar fi unul din cele mai frumoase lucruri pe care le putem face pentru noi si pentru mediul inconjuratot de foarte multe ori nu este posibil. Dar putem face multe alte lucruri prin care sa contribuim la protejarea mediului. Putem sa incercam sa mergem cat mai putin cu masina, si folosim bicicleta, dar daca totusi alegem sa folosimprima varianta in fiecare zi ar trebui sa verificam si `sanatatea` filtrului de particule pe care aceasta il detine. Pentru ca el poate transforma aprozimativ 95% din noxele pe care masina noastra le elibereaza in atmosfera, noxe pe care le transforma in unele cat mai putin poluante.
Nu stiu daca stiti, dar noxele emiste de un autoturism sunt considerate unele din cele mai mari factori poluanti pe care ii avem in momentul actual. Acesta este si principalul motiv pentru care se fac eforturi mari pentru reducerea noxelor la nivel global. Mai mult decat atat am observant foarte multi posesori de masini care aleg sa foloseasca gazul de petrol lichefiat GPL. Aceasta este o alternativa mult mai putin poluanta decat benzina sau motorina. Si pe langa faptul ca el contribuie la protejarea mediului mai vine si cu o alta serie de avantaje: este mult mai ieftin decat benzina, amastecul GPL – aer este mult mai omogen dect amestecul aer – benzina, iar retelele de distributie a gazului GPL sunt mai peste tot la noi in tara pentru ca GPL-ul a devenit cel mai folosit combustibil neconventional din tara noastra. Si mai mult decat atat daca folosesti GPL-ul poti beneficia de rezervor suplimentar, peste cel pe benzina, iar acesta este capabil sa creasca autonimia cu cel putin 400 de kilometri. Dar si gpl-ul vine cu o serie de dezavantaje: spatiu mai mic in portbagaj, trebuie sa investesti in instalatia de GPL si scazi puterea motorului cu aproximativ 10%.
Avantaje si dezavantaje sunt peste tot, dar cel putin aceasta varianta nu ne afecteaza chiar atat de mult. Nu spune nimeni sa renuntam total la masini si sa nu le mai folosim niciodata, dar ar fi util daca fiecare dintre noi ar face cel mai marunt lucru posibil pentru protejarea mediului inconjurator. Pentru ca daca alegem sa protejam mediul inconjurator alegem de fapt sa ne protejam pe noi, dar si pe cei ce vin dupa noi. Copiii si nepotii nostri merita sa beneficieze de un mediu inconjurator cat mai sanatos si ca mai benefic dezvoltarii lor.
Alege sa protejezi mediul, alege sa te protejezi pe tine!