Pastreaza traditia mucenicilor cu o reteta rapida
Una dintre cele mai asteptate sarbatori de catre toti romanii este Sarbatoarea Mucenicilor sau Macinicilor, care are loc in fiecare an pe 9 martie. Pe langa importanta crestina, aceasta sarbatoare are o traditie deosebita, desertul cu acelasi nume: mucenici.
Acest desert se pregateste in cinstea jertfei celor 40 de soldati ucisi si aruncati intr-un lac, in vremea imparatului Licinius pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism.
In zona Moldovei gospodinele prepara colaci din aluat de cozonac, in forma cifrei 8, pe care ii ung cu miere si peste care presara nuca. In Muntenia se pastreaza forma de 8, insa mucenicii sunt mult mai mici si se fierb in apa cu zahar, scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care soldatii au fost aruncati.
Ambele retete de mucenici sunt delicioase, doar ca dezavantajul acestora este timpul indelungat necesar pregatirii lor. Daca vrei sa pastrezi traditia, dar nu ai prea mult timp la dispozitie pentru gatit, alege mucenicii muntenesti de la Baneasa. Trebuie doar sa-i pui la fiert si sa urmezi pasii din reteta preparata de Jamila Cuisine, si sigur desertul tau va fi gata in doar 15 minute!
Ingrediente pentru 8 portii:
400 g mucenici Baneasa (2 pungi)
200 g nuca macinata
200 g zahar
2 batoane scortisoara
1 esenta rom
1 pastaie vanilie
putina sare
coaja de la o portocala
coaja de la o lamaie
Pentru 400 g de munceni Baneasa, trebuie sa puneti la fiert 3 litri de apa in care adaugati pastaia de vanilie taiata pe lungime, cele 2 batoane de scortisoara si putina sare, dupa gust.
Pastaia de vanilie poate fi inlocuita cu zahar vanilat sau esenta de vanilie, in functie de ce va este la indemana, doar ca acestea se adauga la final. Cand apa da in clocot, dati focul mai mic si adaugati mucenicii pe care trebuie sa ii lasati sa fiarba aproximativ 8 minute sau pana cand se vor ridica la suprafata. Fabricati din faina de cea mai buna calitate, mucenicii nu se rup in timpul fierberii. Pentru a fi siguri ca vor avea consistenta potrivita, este important sa respectati timpul de fierbere inscris pe ambalaj.
Dupa ce acestia au fiert adaugati zaharul, coaja de lamaie si coaja de portocala, esenta de rom si cateva linguri de nuca macinata. Pentru ca toate aromele sa se infuzeze, acoperiti oala timp de o ora. La final, mucenicii se servesc cu nuca macinata deasupra si scortisoara, in functie de preferinte.
Cu aceasta reteta veti putea obtine extrem de usor si rapid gustul mucenicilor din copilarie pregatiti cu drag de mama sau bunica. Pofta buna!