Please assign a menu to the primary menu location under menu

Fashion

Mai este croitoria de actualitate?

Imi aduc aminte de unchiul meu care era cojocar si care ma chema sa imi dea zeci de curele din piele, sa imi faca o bucurie. Era atat de suparat ca inainte avea 4-5 ucenici care sa invete meserie, iar acum, pana si nepotii lui se luasera de constructii. In loc sa duca mai departe traditia familiei, se ducea la altcineva sa invete meserie! Din pacate pentru bunicul lor si din fericire pentru ei insisi au fost bine orientati, fiindca la un an dupa acesta discutie au aparut cojoacele sintetice: usoare, frumoase, cu gluga, fabricate in serie.
A trecut la rand cizmaria. ”Cat dau sa imi puna flecuri sau sa imi schimbe fermoarul, mai bine cumpar incaltaminte noua!” Acesta a fost deviza care a marcat disparitia cizmarului de pe scena indeletnicirilor cautate.

Nici tesatoarele nu mai au de lucru ca in trecut. Covoarele si cuverturile se mai fac in zonele in care se mai pastreaza traditia…
Problema se schimba insa, cand vorbim de croitorie. O croitoreasa buna va avea mereu de lucru, fiindca:
-exista producatori pentru care femeile plinute nu conteaza. Am vazut magazine si marci care se opresc la L, M sau XL si mi s-a parut tare nedrept din partea lor. Se gandesc ca intra mai mult material sau sa le impuna femeilor sa slabeasca, nu stiu exact ce vor, dar isi pierd simpatia femeilor plinute.

-in epoca in care accentul cade pe personalizare, oamenii s-au saturat de produse de serie, iar croitoria este refugiul concret. A-ti face o rochie pe comanda echivaleaza cu a-ti imprima un mesaj pe tricoul din bumbac, sa nu porti ceea ce poarta sute de baieti sau de fete. De pilda la atelierul CroitoriePicasso.ro scapi de materialele sintetice care se lipesc de piele, te fac sa transpiri din abundenta, iar la prima spalare se decoloreaza sau se agata. Am avut experiente nefaste cu materialele sintetice. A fost suficient sa iasa un fir din ele, iar eu sa trag de el si rochia luata de doua-trei ori s-a destramat efectiv. Aici, toate materialele sunt 100% naturale, frumoase de iti ochii si de calitate europeana. Se intelege ca nu pot fi altfel decat foarte bune fiindca vin din patriile renumite ale modei: Franta, Italia, Marea Britanie.

-nu impune modele, ci asculta ceea ce doreste clientul. Nu realizeaza ceea ce este mai usor pentru ea, ci dorinta beneficiarului este litera de lege pentru ea. De fapt croitoreasa are secrete prin care poate face o clienta dependenta de sfaturile si mainie sale de aur fiindca o poate face sa para mult mai slaba sau mult mai inalta decat este in realitate. La nevoie o ajuta sa para si putin mai plinuta daca este slaba-slaba.

-lucreaza cu atentie, finut, sa nu se vada cusaturile, dar mai ales sa nu se destrame. Lasa o rezerva suficienta de material ca rochia, bluza, fusta sau compleul sa nu crape pe posesoarea lor. De cateva ori am fost cumplut de nemultumita din cauza acestui aspect. Doua bluze au crapat pe mine, nu pentru ca imi veneau mulate, dimpotriva erau lejere, ci pentru ca materialul a fost cusut in mod brutal si s-a sfasiat.