Please assign a menu to the primary menu location under menu

Fashion

Intretinerea sistemul de climatizare auto


Desi intretineare sistemului de climatizare auto pare un subiect banal, nu este chiar asa. Stiu ca multi dintre noi de ce le mai multe ori ignoram acest aspect, dar daca vrem ca masina noastra sa functioneze perfect si sa ne bucuram in acelasi timp de niste temperaturi mai suportabile pe timpul verii ar trebui sa acordam un pic de atentie si acestui sistem de climatizare.
Sistemul de aer conditionat al masinilor nu ne folosete doar la racirea aerului din interiorul acesteia in sezonul de vara, el mai are rol si in protejarea masinii, dar ne el ne permite si incalzirea si dezaburirea rapida a gemurilor in timpul iernii. Daca nu folosesti climatizare pentru o perioada lunga de timp, cu siguranta vei avea nevoie de o incarcarefreon auto. Cum sa eviti cat mai mult posibil ca acest lucru sa se intample? Daca pornesti climatizare masinii cateva minute, cel putin o data la 2 – 3 saptamani, vei permite lubrifierea sistemului si nu ii vei ingadui sistemului sa isi piarda etanseitatea.
Daca simti ca sistemul AC nu mai functioneaza ca la inceput trebuie sa faci o verificare a acestuia, verificarea si incarcarea cu freon se face doar la service-uri autorizate. Operatiunea nu dureaza mult (in jur de 30 de minute) si nici nu este foarte costisitoare. De asemenea trebuie sa efectuezi neaparat aceasta operatiune daca sistemul de aer contidionat a suferit modificari, indiferent de componenta care a fost modificata. Mencanicii recomanda o verificare la cel putin 2 ani.
Incarcarea completa sau partiala cu freon vine la pachet cu mai multe beneficii. Primul dintre ele fiind si cel mai sesizabil, un sistem de aer conditionat auto care merge mai bine si un motor care functioneaza mai eficient. Al doilea beneficiu este ca aerul rece pe care il vei resimti in masina va fi unul mai sanatos. Ei bine, un pas important care se efectueaza aceast incarcare cu freon este faptul ca se goleste instalatia. Practic se renunta la freonul vechi si a uleiului, necesar ca sistemul AC sa functioneze, si se curate instalatia. Astfel scapam de bacteriile si fungii ce s-au adunat de-a lungul timpului in circuitul sistemului de aer conditionat.
Aveti grija unde efectuati aceasta operatiune, alegeti un service auto specializat. Pentru ca multi asa zisi mecanici, aleg sa nu arunce gazul vechi din istalatie. Ei aleg sa il stocheze intr-o butelie, sa il trimita la un recuperator care il recicleaza, filtreaza si il repune in sistem. Problema apare atunci cand se incurca gazurile si freonii, pentru ca la ora actuala regasim pe piata mai multe tipuri de freoni. Cele mai comune freoniri sunt: R-12, R-134A si mai nou HFO-123YF. Freonul de tip R-12 a fost interzis la jumatatea anului 1990, pentru ca s-a descoperit ca acesta afecta foarte mult stratul de ozon al planetei. Gaurile povocate in stratul de ozon de poluarea masiva se vor inchide abia in 2050, sau cel putin aceasta este perioada aproximativa. La cat de mult poluam planata zi de zi, nu m-ar mira ca aceste gauri sa nu se mai inchida niciodata.