Dinamometrul Teba

Rezistenta la tractiune – DINAMOMETRUL TEBA

Haideti sa vorbim despre testarea rezistentei la rupere a materialelor textile. Pentru a efectua aceasta testare am decis sa discutam putin despre dinamomemtrul Teba.

Rezistenta la tractiune a materialelor textile este definita prin solicitarea destructiva si reprezinta valoarea solicitarii maxime axiale la care este supusa epruveta inainte de rupere; impreuna cu deformatia constanta in momentul ruperii, serveste la caracterizarea produsului in cea ce priveste comportarea la solicitarea de tractiune.

Datorita solicitarilor mecanice apreciabile la care sunt supuse produsele textile si materialele din confectii in timpul exploatarii si fabricatiei rezistenta la rupere si alungirea la tractiune este una  din principalele caracteristici de apreciere a valorii de intrebuintare a  acestora. Determinarile (conform standardelor in vigoare) pentru aprecierea acestei caracteristici se realizeaza prin procedee de laborator cu ajutorul dinamometrelor textile pentru tesaturi. Epruvetele de materiale textile sunt supuse la solicitari de tractiune si inregistradu-se  pe aparate sarcina si alungirea pana in momentul ruperii precum si diagrama efort alungire.

Materialele textile sunt supuse la solicitari de tractiune pana la distrugere se mai pot face testari de rezistenta la tractiune si pe piese cusute  sau asambluri termolipite unde se urmareste afarea indicilor de rezistenta in cusatura sau lipitura.

Acest dinamometru functioneaza in felul urmator: Clema C_2 se deplaseaza cu o viteza constanta v , de bara 5 care face parte din mecanismul de tractiune. Odata cu deplasarea clemei C_2 cu o distanta a_2, datorita epruvetei E se va deplasa si clema C_1 cu o distanta a_1. Clema C_1 este solidara cu tija 3 care este prevazuta la capatul superior cu un lant ce se fixeaza pe discul 2 . Odata cu deplasarea clemei C_1 se va produce rotirea discului 2 fixat pe acelasi ax cu pendulul 1 . Astfel , la deplasarea α a clemei C_1 , discul 2 si pendulul 1 se vor roti cu un unghi α.

Asadar, un astfel de aparat poate sa va determine rezistenta la rupere a mai multor tipuri de materiale textile, in vederea confectionarii ulterioare corecte a acestora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *