Please assign a menu to the primary menu location under menu

Copii

Cum te pregatesti pentru o sarcina? Iata lista de analize si investigatii pe care trebuie sa le faci

O sarcina planificata iti permite sa depistezi si sa tratezi din timp afectiuni periculoase pentru fat, prin efectuarea unor investigatii si analize preconceptionale. De asemenea, planificarea sarcinii te ajuta sa iti imbunatatesti stilul de viata inainte de conceptie, pentru a fi sigura ca vei avea un copil sanatos. Din aceste considerente, este foarte important sa mergi la medic pentru o serie de investigatii medicale, daca tu si partenerul tau intentionati sa deveniti parinti. Atat viitoarea mama dar si viitorul tatic trebuie sa fie consultati si investigati medical, astfel incat sa se asigure ca sarcina va decurge fara probleme. Iata ce analize si investigatii trebuie sa faci, daca ai planificat sa ramai insarcinata.

Consultul preconceptional

Consultul preconceptional presupune o anamneza (o discutie) intre medicul ginecolog si ambii parteneri. In cadrul anamnezei, medicul afla detalii despre istoricul medical al ambilor parteneri (boli, operatii chirurgicale, infectii genitale, medicatie cronica), dar si despre stil de viata si mediu de lucru (cum ar fi, expunerea la raze). De asemenea, in cadrul consultului preconceptional, se discuta despre antecedentele obstetricale ale viitoarei mamici, adica despre sarcini anterioare, avorturi spontane sau intreruperi de sarcina. De asemenea, medicul va dori sa afle detalii despre ciclul tau menstrual si daca ai utilizat contraceptive. La consultul preconceptional, este indicat sa aduceti si documentele voastre medicale. 

Analize uzuale de laborator

Medicul iti va recomanda o serie de analize uzuale de laborator. Acestea au rolul de a ajuta la evaluarea starii generale de sanatate si depistarea diferitelor boli (infectii, anemii, boli renale, diabet, disfunctii metabolice, hepatice etc.). Astfel, se poate evalua si riscul de a dezvolta unele complicatii in sarcina. Ce analize uzuale se pot efectua:

  • sumar urina;
  • hemoleucograma;
  • analiza de grupa sanguina si RH;
  • glicemie;
  • acid uric;
  • creatinina serica;

Testul RH are o importanta deosebita prin prisma faptului ca acesta poate depista o incompatibilitate RH intre mama si fat. Daca mama nu are factorul RH in sange (RH-negativ), iar copilul va avea factorul RH mostenit de la tata (RH-pozitiv), corpul mamei va produce anticorpi pentru distrugerea celulelor rosii din sangele copilului, considerate o amenintare de catre sistemul imun. In consecinta, pruncul va dezvolta boala RH, care poate fi periculoasa. Acest lucru se intampla, de obicei, la cea de-a doua sarcina. 

Se pot recomanda si alte analize, in functie de bolile de care sufera parintii. 

Analize de sange pentru depistarea unor infectii

Este recomandat sa efectuezi si alte analize de sange, pentru a depista unele infectii periculoase pentru fat:

  • serologie sifilis;
  • anticorpi anti-HCV (virus hepatic C);
  • anticorpi anti-HIV;
  • antigen HBs (virusul hepatic B).

Profilul TORCH

Profilul TORCH este o analiza care ajuta la depistarea unui complex de infectii: toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes simplex I si II. Aceste infectii se transmit la fat si cauzeaza malformatii congenitale. Din acest motiv, infectiile trebuie depistate si tratate, inainte de a concepe un copil. Daca analiza nu a depistat o infectie, trebuie sa fii atenta sa nu te infectezi pe timpul sarcinii.

Consult ginecologic

Consultul ginecologic trebuie efectuat anual, pentru a preveni aparitia bolilor din sfera genitala. Totusi, acesta trebuie efectuat si inainte de a concepe un copil, pentru a verifica starea organelor genitale feminine. Unele afectiuni pot scadea fertilitatea sau pot afecta dezvoltarea fatului.

Test Babes-Papanicolau

In cadrul consultului ginecologic, medicul va recolta tesut de pe colul uterin si il va trimite la laborator pentru analiza. Testul depisteaza leziunile precanceroase si canceroase de la nivelul colului uterin. 

Analiza secretiilor vaginale

Tot in timpul consultului ginecologic, medicul preleva secretii vaginale si le trimite la laborator pentru analiza. Analiza secretiilor vaginale ajuta la depistarea infectiilor vaginale (cum ar fi candidoza, chlamydia sau gonoreea) care pot pune in pericol sanatatea fatului.

Consult stomatologic

Inainte de a ramane insarcinata, este important sa mergi la stomatolog pentru examinarea sanatatii orale si pentru tratarea eventualelor afectiuni. In sarcina, pot aparea gingivite si alte afectiuni care necesita tratament. Totusi, afectiunile dentare  nu pot fi tratate in timpul sarcinii. Din acest motiv, acestea trebuie tratate dinainte de a ramane insarcinata.

Cariotip si teste genetice

Testele genetice si cariotipul se recomanda parintilor cu boli genetice, anomalii cromozomiale, cu avorturi spontane repetate si consecutive sau cu neoplazii, pentru a evalua riscul de transmitere genetica a afectiunilor catre fat. Cariotipul este un test care evalueaza numarul si forma cromozomilor (structuri care formeaza ADN-ul). 

 

Asadar, daca tu si partenerul vreti sa concepeti un copil, este important sa apelati la servicii de obstetrica si ginecologie pentru consult preconceptional si sa va faceti anumite investigatii si analize medicale.