Please assign a menu to the primary menu location under menu

Copii

Cum sa iti sprijini copiii sa aiba un parcurs scolar lin

Scolarii sunt, probabil in cea mai sensibila perioada a vietii lor, deoarece acum ei trebuie sa acumuleze informatiile pe care le vor pune in practica de-a lungul vietii. Parintii resimt si ei dificultatea situatiei, deoarece greul cade, adesea, pe umerii lor. De aceea, ei trebuie sa le ofere juniorilor sprijin neconditionat si resursele potrivite. Daca si tu esti un parinte implicat, ajutati copilul sa invete, insa, incearca sa nu-l stresezi.

Ajuta-l sa evolueze prin testare individuala

Metodologia moderna de parenting si schooling arata ca rezultate foarte bune obtin copiii care nu sunt supusi unor comparatii intre ei, sau, cel putin, atunci cand nu li se intampla asta intr-un mod vizibil pentru ei. Din pacate, educatia mai veche includea, adesea, compararea copiilor. Acest lucru se pare ca scade stima de sine a copilului si capacitatea acestuia de a se concentra pe informatia acumulata. În loc de aceasta, el va resimti amaraciunea neputintei si va cauta doar sa depaseasca o performanta, fara a-si imbunatati cunostintele. Problema aceasta este rezolvata acum de platformele specializate de testare, precum testele Brio pentru copii, care ofera un concept nou in ceea ce priveste verificarea performantelor scolarilor. Practic, metoda verifica, amanuntit, care sunt punctele forte ale copilului dar si care sunt materiile care ii pun probleme. Testarea individuala de acest tip te va ajuta sa intelegi mai bine carentele copilului, dar iti va oferi si linii directoare cu privire la solutiile pe care le ai la indemana pentru a schimba rezultatele obtinute.

Fii empatic si atent la nevoile copilului

Fiecare parinte are asteptari mari de la propriul copil, insa, uneori, este indicat sa iti amintesti cum era situatia cand erai tu copil. Fii empatic si gaseste o cale de mijloc, aratandu-i ca stii prin ce trece si asigurandu-l ca are tot sprijinul tau. Ii poti povesti chiar intamplari din copilaria ta, motivationale, care sa il ajute sa isi recapete increderea in sine si dorinta de a studia, fara ca acest lucru sa fie ca o presiune asupra sa.

Creeaza o legatura cu copilul tau

Daca vei fi aproape de copilul tau pe parcursul scolii si te vei implica in munca sa, vei vedea ca veti reusi sa creati o legatura foarte puternica. Ajuta-l sa isi exprime temerile si sa vina la tine ori de cate ori intampina dificultati cu materiile, profesorii sau informatiile. In acest fel, legatura voastra se va consolida, iar tu vei sti cum sa procedezi pentru a-ti ajuta copilul sa isi depaseasca limitele.

Asigura-i resursele potrivite

Uneori, studiul poate deveni dificil din cauza faptului ca materiile sunt grele, iar lipsa explicatiilor suplimentare acutizeaza problema. Poti cumpara materiale extracuriculare pe care sa le prezinti mai mult in joaca, dar, din care copilul sa isi extraga informatiile dorite. Spre exemplu, poti apela la carti sau aplicatii online, la jocuri sau la orice alt material consideri ca este potrivit pentru varsta scolarului tau.

Nu uita, insa, ca este foarte important sa existe un echilibru intre studiu si pauze, asa ca ai grija ca materialele educative sa fie potrivite varstei si prezentate in perioadele de studiu, pentru a nu aglomera si mai mult programul scolarului.

Copiii scolari au nevoie de studiu, insa, acesta trebuie sa respecte anumite limite si reguli care sa-i ajute si sa le intarate curiozitatea. De aceea, este foarte important sa adopti o pozitie potrivita si sa incerci sa ajuti copilul cu toate resursele prezentate anterior, pentru ca procesul de invatare sa fie unul cat mai facil.