Please assign a menu to the primary menu location under menu

Diverse

Cum depistezi ca ai pietre la colecist?

Daca ai dureri situate in partea superioara dreapta a abdomenului instalate brusc, indigestie insotita de greata si varsaturi, sansele sa suferi de litiaza biliara sunt destul de mari. Calculii biliari sau pietre la fiere, cum li se spune in popor, sunt o problema des intalnita, statisticile aratand ca una din zece persoane sufera de aceasta afectiune.

Ce este colecistul?

Colecistul, denumit si vezica biliara este un organ de mici dimensiuni care se afla in partea dreapta a abdomenului. Avand ca rol digestia, in special cea a alimentelor grase, poate fi afectat de mai multe tipuri de calculi biliari. Calculii de colesterol sunt cei mai frecventi, sunt de culoare galbena si sunt alcatuiti din colesterol nedizolvat alaturi de alti compusi. Calculii pigmentari sunt de culoare neagra sau bruna si apar atunci cand bila contine prea multa bilirubina.

Simptomele aparitiei pietrelor la colecist.

Aparitia litiazei biliare vine insotita de cateva simptome specifice. Trebuie insa mentionat faptul ca in cazul in care s-au instalat simptomele, este necesara, de regula, interventia chirurgicala. La pol opus, chiar daca exista calculi prezenti in vezica biliara, daca acestia nu produc simptome nu necesita tratament.

  • Durerea este principalul simptom. Acuta si brusca, durerea se instaleaza in principal in partea dreapta superioara a abdomenului. Aceasta apare, de obicei, dupa masa sau in timpul noptii. Impiedicand respiratia profunda, durerea specifica litiazei biliare nu se amelioreaza indiferent de pozitia in care sta bolnavul. Durerea se manifesta in crize periodice, cu durata intre cateva minute si cate ore. In cazul in care este una continua, semnifica aparitia unor complicatii ale acestei probleme de sanatate;
  • Existenta unui gust metalic si amar la primele ore ale diminetii, starile de greata sau chiar varsaturi alimentare, de culoare verzuie, ce amelioreaza durerile abdominale;

 

 • Lipsa poftei de mancare, balonare si indigestie;

 

 • Febra si icterul (se observa cel mai usor prin ingalbenirea albului ochilor) sau urina inchisa la culoare sunt simptome ale complicatiilor litiazei biliare.

Cum se diagnosticheaza corect?

Chiar daca simptomele sunt evidente, numai in urma unui examen medical de specialitate se poate pune corect diagnosticul de pietre la colecist.

 • Examen clinic efectuat de medicul chirurg
 • Analize de sange
 • Ecografia abdominala care arata clar prezenta calculilor la nivelul colecistului
 • Endoscopia, o procedura prin care in cazul in care se observa calculi biliari, acestia pot fi indepartati pe loc
 • In cazul in care litiaza biliara a dezvoltat complicatii, se poate recomanda CT abdominal sau RMN.

Cum se trateaza?

Cea mai mare parte a cazurilor de litiaza biliara cu simptome se vindeca numai prin tratament chirurgical, ceea ce inseamna indepartarea colecistului. In prezent, cea mai folosita metoda este colecistectomia laparoscopica, avand numeroase avantaje:

 • Incizii de mici dimensiuni;
 • Dureri mici, risc scazut de infectie a plagii si recuperare rapida postoperatorii;
 • Reluare rapida a tranzitului digestiv;
 • Spitalizare de scurta durata. 

De ce apar pietrele la colecist si cum poate fi prevenita aparitia lor?

Chiar daca nu este cunoscut exact motivul pentru care apar pietrele la colecist, ani de studii au evidentiat faptul ca excesul de colesterol din bila, excesul de bilirubina din bila dar si functionarea incorecta a vezicii biliare stau la baza aparitiei litiazei biliare. In cazul in care esti femeie, ai peste 40 de ani, duci o viata sedentara cu o dieta bogata in colesterol si saraca in fibre, riscurile sa dezvolti pietre la colecist cresc considerabil.

Un stil de viata echilibrat, mentinerea unei greutati normale si respectarea programului de mese pe zi te pot ajuta sa previi aparitia de pietre la colecist.

 

Fiind un organ care, odata bolnav poate afecta calitatea vietii, indepartarea lui in caz de boala nu este decat o decizie inteleapta pentru a duce o viata normala, fara dureri si stari neplacute. Important este ca, in cazul in care suspectati o problema a colecistului, sa va prezentati la doctor pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.