Please assign a menu to the primary menu location under menu

Fashion

Cum alegem un recuperator de caldura bun?

Un recuperator caldura este un dispozitiv foarte folosit astazi atat in mediul industrial, cat si in cel rezidential. Principiul de functionare este destul de simplu, aerul viciat este eliminat si inloc este introdus aer curat si filtrat, mai rece sau deja incalzit, iarna, cu ajutorul caldurii recuperate din aerul viciat.

Preturile recuperatorului sunt destul de mari pentru inceput, insa investitia se amortizeaza rapid, avand in vedere eficienta energetica si economia facuta la electricitate cel putin pe timp de vara. Daca vreti sa va cumparati un recuperator caldura ar trebui sa fiti atenti urmatoarele aspecte. In primul rand atentie la coeficientul de recuperare a caldurii si eficienta energetica.

Cu cat sunt mai mari, cu atat veti economisi mai mult si randamentul aparatului va fi mai bun. In al doilea rand ganditi-va bine pentru ce aveti nevoie de el, pentru rezidential, comercial, industrial. Daca il montati in apartamente aveti nevoie de modelele de 91% coeficient de recuperare a caldurii, admisie 115m2/ora si evacuare 105m2/ora-aici suprafata de ventilare recomandata e de 60m2 sau mai mult. In cazul unor spatii comerciale coeficientul de recuperare va fi de 81%, admisia de 235m2/ora si evacuarea de 120m2/ora.

Se recomanda o suprafata de ventilare de pana la 120m2. La suprafete foarte mari toate caracteristicile trebuie sa fie duble sau triple. In al treilea rand conteaza mult cand luati un recuperator si suprafata locuintei. La apartament normal, 55 m2, patru persoane, e nevoie de un singur aparaat, daca apartamentul e izolat si sunt camere decomandate atunci avem nevoie de doua.

La cladiri mari s-ar putea sa avem nevoie de un recuperator pe fiecare sector, unitate de lucru. In al patrulea rand cand cumparam un recuperator trebuie sa fim atenti si la modalitatile de fixare, de montare, daca se poate prinde bine pe un perete exterior, daca are sustinerea necesara pentru a putea functiona corect.

Firmele care vand recuperatoare trebuie sa ofere si garantie si chiar postgarantie, sa aiba si servicii de montaj si de depanare la nevoie, precum si consultanta specializata pentru alegerea corecta a aparatelor.